ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΙΝΟΧ ΣΙΔΕΡΟ PLEXIGLASS
Υαλοπίνακες
Εξοικονόμηση Ενέργειας
Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο της θερμικής ενέργειας που παράγουμε για να θερμανθεί ένα σπίτι δραπετεύει από το παράθυρο. Συνεπώς για μια δόμηση με σκοπό την εξοικονόμηση ενεργείας τα παράθυρα πρέπει να προσεχθούν πολύ ως προς το υλικό κατασκευής τους και τη συναρμολόγηση των κομματιών τους, αλλά και ως προς τη στεγανότητα τους. Σε περιοχές με ιδιαίτερα θερμό ή ψυχρό κλίμα χρειάζεται τα παράθυρα να διαθέτουν τα κατάλληλα επιχρίσματα, για να αντιμετωπιστεί ο ήλιος του καλοκαιριού και το κρύο του χειμώνα.
Τα παράθυρα με διπλά τζάμια, φτιάχτηκαν κυρίως για να μη διαρρέει θερμότητα από το ζεστό εσωτερικό του σπιτιού προς τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο. Τον χειμώνα, αν το παράθυρο δεν μονώνει αρκετά το εσωτερικό του σπιτιού από τον εξωτερικό κρύο, δημιουργείται στην επιφάνεια του παραθύρου μια εστία παραγωγής αέρα ψυχρότερου από ό,τι ο υπόλοιπος μέσα στο δωμάτιο. Ο κρύος αυτός αέρας, ως βαρύτερος, υποχωρεί προς τα κάτω και έτσι παράγεται ένα ρεύμα που κάνει όποιον στέκεται εκεί κοντά να νιώθει αρκετά δυσάρεστα, νομίζοντας ότι κάτι έχει μείνει ανοιχτό, ενώ στην πραγματικότητα είναι η θερμότητα που “ρέει” προς την ψυχρότερη γυάλινη επιφάνεια.
Ηλιακή Ακτινοβολία
Η ενέργεια της ακτινοβολίας που απορροφάται από το απλό γυαλί σε ένα διπλό υαλοπίνακα, κατά ένα μέρος θερμαίνει τον αέρα που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο γυάλινες πλάκες, και το υπόλοιπο, που φθάνει το 84%, εκπέμπεται προς τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού. Στα γυαλιά “χαμηλής εκπομπής”, τα γνωστά και ως Low-E ή και ως ενεργειακά, το ποσοστό της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας δεν ξεπερνάει το 4%, ενώ το 96% της θερμικής ενέργειας ανακλάται ή απορροφάται από το γυαλί.
Απώλειες θερμότητας
Τα παράθυρα μπορούν να χάσουν ή κερδίσουν θερμότητα με τρεις τρόπους: Με επαγωγή Με μεταφορά μέσω ρευμάτων Με ακτινοβολία
Επαγωγή είναι μεταφορά θερμότητας από το ένα σώμα στο άλλο όταν έρθουν σε επαφή. Συχνά όταν τα χέρια μας είναι κρύα, πιάνουμε μια ζεστή κούπα από καφέ ή τσάι για να τα ζεστάνουμε. Η θερμότητα από το ζεστό υγρό μεταφέρεται στην κούπα, και από την κούπα στα χέρια μας.
Μεταφορά μέσω ρευμάτων (ανάμειξη): είναι ο τρόπος μεταφοράς θερμότητας που επιτυγχάνεται όταν αναμείξουμε ένα θερμό υλικό (αέριο ή υγρό) με ένα κρύο υλικό. Όταν ο αέρας θερμαίνεται, τα μόρια του διαστέλλονται και ανεβαίνουν προς τα επάνω επειδή έχουν μικρότερη πυκνότητα από τον ψυχρό αέρα γύρω τους. Καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω τα ψυχρότερα ρεύματα παίρνουν τη θέση του πιο χαμηλά. Κατά την άνοδό του ο θερμός αέρας κρυώνει και αρχίζει να πέφτει προς τα κάτω δίνοντας τη θέση του στα θερμότερα ρεύματα που τον ακολουθούν.
Ακτινοβολία: είναι η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ θερμού και ψυχρού σώματος τα οποία δεν είναι ούτε σε επαφή, αλλά ούτε και αναμειγνύονται μεταξύ τους. Όταν καθόμαστε μπροστά από το τζάκι το πρόσωπό μας και το μπροστινό μέρος του σώματος μας ζεσταίνεται, ενώ η πλάτη μας και ο αέρας γύρω μας παραμένουν κρύα. Η αόρατη υπέρυθρη ενέργεια που εκπέμπεται από την φωτιά ακτινοβολείται στο πρόσωπό μας όπου μετατρέπεται σε ενέργεια που νιώθουμε, δηλαδή σε θερμότητα. Το απλό διάφανο γυαλί απορροφά τη θερμότητα και την εκπέμπει μέσω ακτινοβολίας στον εξωτερικό χώρο. Η απώλεια θερμότητας μέσω ακτινοβολίας από τα παράθυρα μπορεί να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό από την τοποθέτηση ενεργειακού γυαλιού (low-E) που αντανακλά συγκεκριμένες συχνότητες της ακτινοβολίας. Κατά τον ίδιο τρόπο, το low-E γυαλί διατηρεί τη θερμότητα έξω το καλοκαίρι και μέσα τον χειμώνα.
Τι ενεργειακό γυαλί να χρησιμοποιήσω
Για να επιλέξουμε το σωστό τύπο ενεργειακού γυαλιού που θα χρησιμοποιήσουμε σε μια κατασκευή πρέπει εκτός από τα θεωρητικά που αναφέραμε στις προηγούμενες παραγράφους να λάβουμε υπόψη μας και άλλες παραμέτρους όπως για τι χρήση προορίζεται η κατασκευή μας (εμπορικό κτήριο ή σπίτι), τοποθεσία (έχει απευθείας έκθεση στον ήλιο, είναι ανάμεσα σε πολυκατοικίες κλπ), τι αισθητική θέλουμε να έχει και άλλα.
Οι κυριότεροι παράγοντες για την επιλογή του ενεργειακού υαλοπίνακα είναι η θέση του παραθύρου σε σχέση με τον ήλιο και οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα για ένα κτήριο σε μια περιοχή με θερμό κλίμα, που αρχιτεκτονικά δεν έχουν κατασκευαστεί προεξοχές για να σκιάζουν τα παράθυρα και δεν υπάρχουν κτίρια ή δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο, με συνέπεια ο υαλοπίνακας να είναι εκτεθειμένος στην ακτινοβολία του ήλιου για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη μέρα, πρέπει να τοποθετηθεί ενεργειακός υαλοπίνακας χαμηλού ηλιακού κέρδους (χαμηλής περατότητας).
Συνολικά οφέλη του ενεργειακού γυαλιού
Τα συνολικά οφέλη του ενεργειακού γυαλιού μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
- 1. αποδοτικότερη θερμομόνωση τον χειμώνα
- 2. ευκολότερη ψύξη το καλοκαίρι
- 3. μείωση του ετήσιου κόστους θέρμανσης και ψύξης έως και 35%
- 4. ουσιαστική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος
- 5. μείωση έως και 70% της εισερχόμενης υπεριώδους ακτινοβολίας που φθείρει χαλιά, κουρτίνες, έπιπλα κ.α.
- 6. ελάχιστη διαφορά κόστους από το διπλό γυαλί
- 7. όμοια όψη με το απλό γυαλί
Συνεργαζόμενες Εταιρείες